Jordbundsforhold, vibrationer og støj ved anlægsarbejdet
Lokalplanen side 8
Terrænet kan hæves med 2,0 meter for at selve anlæggelsen bliver lettere, da jordbunden er blød og våd.
Hertil kommer pillotering, se nedenfor i denne tekst
VVM redegørelsen side 14 og 15
3.1.4 Terrænreguleringer
NIRAS har foretaget indledende orienterende jordbundsundersøgelser (NIRAS, 2012) med henblik på at fastslå påvirkningen af jernbanedæmningens stabililtet som følge af jordpåfyldninger. Vurderingerne er lagt til grund for fastlæggelse af det mulige omfang af opfyldningsarbejderne.
Det er ønsket at hæve det nuværende terræn med cirka 2 m til et nyt niveau i kote cirka 5,5 m. Dette nødvendiggør tilkørsel af i alt cirka 80.000 m3 fyldmateriale.
Antallet af lastbiler der bringer de 80.000 kubikmeter sand ind i dalen, kan findes på vores side med kommentarer til ”Trafik”
Jordbundsundersøgelserne har påvist bløde jordlag under det eksisterende terræn i form af gytje. Påfyldningen vil kunne bevirke sætninger i gytjen som vil kunne presse gytje op ved foden af påfyldningen langs banen.
Mod banen anbefales det derfor, at der i forbindelse med detailprojekteringen foretages detaljerede geotekniske undersøgelser med henblik på at fastslå nødvendigheden af en spunsvæg eller andre tekniske løsninger, der sikrer, at bane-dæmningen ikke påvirkes i forbindelse med påfyldning af fyldmateriale på området.
Der er tydeligvis usikkert, hvordan jordbunden vil reagere, og hvilken indflydelse det har på jernbanen
Afhængigt af detailprojektets og funderingens tolerance overfor sætninger kan det komme på tale at foretage en forbelastning, hvorved der i en del af anlægsfasen fyldes mere op end den fremtidige terrænkote.
Fyldmaterialet køres til området på lastbiler via den nyetablerede adgangsvej fra Beriderbakken.
Det betyder muligvis, at der skal køres mere end 80.000 kubikmeter sand på området.
________________________________________________________________
VVM redegørelsen side 72
8.4.1 Vibrationer
Anlægsarbejderne i form af pilotering må forventes at kunne give anledning til vibrationer i omgivelserne. Det er ikke muligt at beregne reduktionen af vibrationer over afstand.
Pælefundering og evt. spunsning foretages enten ved nedramning med hydraulisk hammer eller ved nedvibrering vha. vibrerende rambuk. Vibrationer dæmpes meget over afstand, og det må forventes, at selv kraftige vibrationer vil være dæmpet så meget, at de ikke kan registres i en afstand af nogle få 100 m. Erfaringer fra andre projekter viser, at komfortkravet på boliger på 75 dB KB-vægtet niveau kan overholdes i en afstand af cirka 50 m.
Til forskel fra støjgener er det stort set umuligt at dæmpe vibrationsbelastningens udbredelse til de omkringboende, og eneste reelle mulighed er, at der benyttes anlægsmetoder, der vibrerer mindre, hvilket kan give problemer med at gennemføre byggeriet.
Vibrationer er svære at beregne (står her formodentlig), og det er stort set umuligt at dæmpe vibrationsbelastningens udbredelse til de omkringboende.
Aktiviteten vurderes at kunne påvirke beboere i kolonihaverne, når pælefunderinger evt. foretages tæt herved. Tilsvarende for de nærmeste boliger vest for området når der foretages pælefundering eller evt. nedramning af spuns parallelt med jernbanen. Der forventes ikke gener fra vibrationer i anlægsfasen mod det eksisterende sygehus.
________________________________________________________________________
VVM redegørelsen side 74
Beregningerne viser, at støjbidraget fra pælefundering med hydraulisk hammer (der er den mest støjende metode) medfører et støjniveau på cirka 90 dB(A) i 20 meters afstand og cirka 70 dB(A) i 200 meters afstand.
Anvendes nedvibrering vha. vibrerende rambuk kan der forventes en reduktion i støjbidraget på cirka 13 dB, hvilket medfører, at eksempelvis et støjbidrag på 70 dB(A) findes i cirka 50 meters afstand.
Anlægsarbejderne vil kunne medføre store overskridelser af de vejledende støjgrænser ved kolonihaveområdet samt ved de nærliggende boligområder. Overskridelserne er så store, at der bør overvejes afværgeforanstaltninger for at minimere generne for naboerne.
Støjgener der overskrider grænserne så meget, at ”der bør overvejes afværgeforanstaltninger for at minimere generne for naboerne”.
VVM redegørelsen side 75
8.4.2.2 Støj fra terrænregulering
Der er foretaget beregninger for støj fra arbejde med terrænregulering, dvs. kørsel med dozer og lastbiler.
Beregningerne viser at støjbidraget fra anlægsarbejder uden pælefundering generelt vil være op til 70 dB(A) ved de nærmeste kolonihaver
Beregningerne viser at støjbidraget fra anlægsarbejder uden pælefundering generelt vil være cirka 60 dB(A) ved de nærmeste boliger mod vest i de perioder, hvor der anvendes dozer, jf. Figur 39. I perioder, hvor der kun tilføres fyldmateriale med lastbil alene ligger støjbidraget mere end 15 dB(A) lavere, hvilket betyder at støjbidraget ligger under 45 dB(A) ved boliger og kolonihaver, jf. Figur 40. Anlægsarbejdet vil kunne medføre overskridelser af de vejledende støjgrænser ved kolonihaveområdet samt ved de nærved liggende boligområder. Overskridelserne er også i denne fase af anlægsarbejderne så store, at der bør overvejes afværgeforanstaltninger for at minimere generne for naboerne.
Ud over pælefundering vil selve anlægsarbejdet med dozer og lastbiler kunne medføre så store overskridelser af støjgrænserne, at ”der bør overvejes afværgeanstaltninger for at minimere generne for naboerne”.
Se under Kommentar-blad ”Trafik” for antallet af lastbiler. |